Chronische pijn

De Fascia

De fascia is een drie-dimensionaal netwerk dat door ons hele lichaam loopt. Dit netwerk van wit doorzichtig bindweefsel omhult spieren, gewrichten, botten, organen, bloedvaten en zenuwen. Je kunt de fascia vergelijken met het witte weefsel dat je ook vindt in een grapefruit of sinaasappel.


Functie van de fascia

De fascia verbindt al onze organen en zorgt ervoor dat al deze structuren soepel langs elkaar kunnen glijden, zonder weerstand. Dit resulteert in een veerkrachtig geheel: het lichaam beweegt! In de fascia bevinden zich veel zenuwen en zenuwuiteinden. Deze registreren beweging en houding, maar ook pijn. Nieuw onderzoek toont aan dat (chronische) pijn veroorzaakt kan worden door een verandering in de structuur van de fascia.


Oorzaak pijnklachten

De onderlinge verbindingen in de fascia kunnen uit balans raken door verschillende factoren:

  • overbelasting
  • verkeerde houding
  • stress
  • littekens
  • ongezonde levensstijl
  • trauma’s

Doordat er veel gevoelsorgaantjes in de fascia zitten kan een disbalans leiden tot vervelende complicaties. Er kunnen bijvoorbeeld verklevingen in de fascia ontstaan. Deze verklevingen kunnen leiden tot pijn, stijfheid, vochtophoping en bewegingsbeperking.

Omdat de fascia een groot netwerk is kan een verstoring van de balans op een bepaalde plek tot disbalans en pijn in het gehele lichaam leiden. Doordat de balans is verstoord kan het lichaam niet meer veerkrachtig bewegen. Dit gevoel zou je kunnen vergelijken met het dragen van een duikpak: je hebt geen bewegingsvrijheid.